Grafiti Safari: Banksy’nin Yeni Londra Eserleri

Gerçek adı ve kimliği hala gizemini koruyan, modern sanatın en çarpıcı ve sıra dışı figürlerinden biri olan İngiliz sokak sanatçısı Banksy, dokuz çalışmalık bir seri ile Londra sokaklarında yeniden ortaya çıktı. Çalışmalarında politik meselelere değinen, savaş ve ırkçılık karşıtı, hayvan hakları savunucusu gerilla sanatçısı Banksy, Hayvan Serisi ile yine oldukça dikkat çekti ve tartışma yarattı.

Hayvan Serisinin ne anlattığına dair Banksy ya da temsilcilerinden herhangi bir açıklama gelmemesiyle birlikte çizimlerin mesajına dair tartışmalar devam ediyor. İngiltere’de son dönemlerde gündemde olan aşırı sağcı gösterilere bir atıfta bulunduğundan; sanatçının hayvan refahı konusundakini hassasiyetini hatırlatarak, çok belirgin bir şekilde hapsedilmiş ve kapana kısılmış hayvanlarla, sanatçının hayvan haklarına dikkat çekmeyi hedeflediğini düşünenlere kadar birçok farklı görüş var.

Dağ Keçisi - Kew Köprüsü Yakınları

1. Gün: Duvara tünemiş bir dağ keçisi

Son olarak, geçtiğimiz haziran ayında Glastonbury’de indie punk grubu Idles ve Little Simz’in performansı sırasında canlandırılan ve oldukça tepki çeken göçmen teknesi çalışmasını görücüye çıkaran Banksy, 5 Ağustos Pazartesi günü Londra’da, Kew Köprüsü yakınlarında resmettiği duvara tünemiş bir dağ keçisi ile tekrar ortaya çıktı.

Fil - Chelsea

2. Gün : Birbirine uzanan iki fil

İlk eserinin hemen ardından, 6 Ağustos Salı günü ortaya çıkan Chelsea’deki ikinci eserinde ise, kapalı pencerelerin üzerinde hortumları neredeyse birbirine değecek şekilde uzanan iki fil yer alıyordu.

Banksy’nin bu eserini görenler,  “Yanından geçip giderken ‘odadaki fili’ görmezden gelmek… İngiltere’nin mükemmel bir temsili.” yorumlarıyla İngiltere’nin güncel politik durumuna atıfta bulundu.

Üç Maymun - Doğu Londra

3. Gün : Üç maymun

Banksy’nin üçüncü eseri olan üç maymun ise, Doğu Londra’da bulunan Brick Lane demir yolu köprüsünün üzerinde 7 Ağustos Çarşamba günü belirdi. Banksy’nin bu üç eseri de instagram hesabında yayınlamasıyla, çalışmaların ona ait olduğu doğrulanmış oldu.

Kurt - Güney Londra

4.Gün : Uluyan Kurt

Londra’da gizemli bir şekilde ortaya çıkan hayvan figürlerinin Banksy’e ait olduğunun anlaşılmasından sonra, serinin dördüncü eseri, Peckham’da ortaya çıktı. Bir uydu anteninin üzerine çizilmiş uluyan kurt, ne yazık ki yüzü maskeli kişiler tarafından birkaç saat sonra çalındı.

Pelikanlar - Kuzeydoğu Londra

5. Gün : Pelikanlar

Ortaya çıkan beşinci eser, Londra’nın kuzeydoğusunda yer alan Bonners Fish Bar adlı balık ve patates cipsi restoranının üzerinde resmedilmiş pelikanlar oldu. Artık bir Banksy imzası taşıyan bu mütevazı barın değeri haliyle bir gecede oldukça yüksek rakamlara ulaştı.

Kedi - Kuzey Londra

6: Gün : Gerinen Kedi

Serinin devamında, Cricklewood semtinde bulunan boş bir reklam panosunda gerinen bir kedi figürü belirdi. İlginç bir şekilde, yerel sakinlerin tüm itirazlarına rağmen, reklam panosu polis eşliğinde  kaldırıldı. Reklam panosu sahipleri, eserin bir müzeye bağışlanacağı açıkladı.

Akvaryum - Ludgate Hill

7. Gün : Akvaryum

Banksy, serinin yedinci gününde Old Bailey ve St Paul Katedrali yakınlarında yer alan Ludgate Hill’de yer alan bir cam yapıya piranalar çizerek bir akvaryuma dönüştürdü. Bu işi serinin en beğenilen çalışmalarından biri oldu.

Gergedan - Charlton

8. Gün: Araca tırmanan gergedan

Londra’nın günaydoğusunda, Greenwich bölgesinde yer alan Charlton’da, park halindeki bir araca tırmanmaya çalışır şekilde resmedilmiş gergedan, Banksy’nin hayvan serisinin sekizinci ve en dikkat çeken çalışmalarından biri oldu.

Goril - Londra Hayvanat Bahçesi

9. Eser : Goril, deniz aslanı ve kaçan hayvanlar

Banksy’nin Londra’nın çeşitli bölgelerinde resmettiği hayvan serisinin son çalışması ve benim de kişisel favorim, Londra Hayvanat Bahçesi’nin kepengini kaldırarak deniz aslanı ve birkaç kuşu serbest bırakan gorili resmettiği eser oldu. Diğer hayvanların da kaçışı içeriden izlediği bu çalışma, Banksy’nin dokuz günlük serisinin kapanış eseri oldu.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir